Av Michael Neill
Du är bara olycklig därför att du tror att du måste vara det.
Med andra ord: du deppar för att du tror att du borde göra det, att det finns någon fördel med det. Och den där fördelen faller oftast in under en av två kategorier:
1. Vi mår dåligt för att vi tror att det ska motivera oss (eller att vi är rädda att vi inte ska göra vad som är bäst för oss om vi inte mår dåligt).
2. Vi mår dåligt därför att vi tror att det medför något bra för oss (eller att det skulle medföra något dåligt om vi inte gjorde det).
Jag kommer aldrig att glömma en man som utmanade mig under en ”Happiness workshop” i London, där han kom med det något provokativa påståendet att jag menade att han skulle känna sig glad över att hans hustru nyligen dött. Jag påpekade att det INTE var vad jag menade och förklarade att det för mig inte var en fråga om huruvida han borde vara lycklig eller ej, utan bara om han ville vara det. Om det skulle vara ok för honom att känna frid med vad som hänt. Han ruskade på huvudet, så jag ställde frågan:
”Vad är du rädd för att det skulle betyda om inte var olycklig över din hustrus död?”
Han tittade skräckslagen på mig. ”Vad skulle det vara för monster som inte var olycklig för en sådan sak?”
”Så du säger alltså,” frågade jag, ”att vara olycklig nu är ett sätt att uttrycka kärlek till din fru?” Han mjuknade direkt och nickade jakande.
”Är det här det sätt som du vill visa kärlek till henne?” frågade jag. ”Nej,” erkännde han. ”Men skulle inte andra människor tycka att det var något fel med mig om jag inte var olycklig?”
För att inte riskera att blanda in mina egna åsikter frågade jag honom vad han skulle svara på sina egna frågor. ”Jag antar,” sa han sakta, ”att det inte skulle göra mig något om de tyckte det så. För det finns en sak jag vet säkert, och det är hur tacksam jag är för den tid vi hade tillsammans och hur mycket jag älskar henne. För alltid.”
Är det verkligen sant att vi är olyckliga bara därför att vi tror att vi måste? Ärligt talat, jag vet inte. Men oavsett om vi lärt oss att använda ledsamhet för att uttrycka kärlek, ilska för att omtanke eller rädsla för att motivera oss för att nå dit vi vill, så är poängen den här:
Vad du än kan göra när du är olycklig kan du göra bättre om du är lycklig – och du kommer att vara precis så glad som du tillåter dig att vara!
——————-
Dagens Experiment:
——————-
1. Tänk på något i ditt liv som gör dig olycklig (arg, ledsen, rädd o.s.v.).
Exempel: Mina barn lyssnar inte på mig, vi har inte pengar så det räcker, jag hatar mitt jobb o.s.v.
2. Om jag hade ett magiskt trollspö och på en sekund kunde göra dig lycklig där du är, skulle du låta mig göra det då? Med andra ord: är det OK för dig att vara lycklig i den situationen, precis som den är? (Kom ihåg att det här inte betyder att du inte ska vara olycklig för någonting – det är bara en alvarlig och nyfiken fråga från dig själv till dig själv.)
3. Om ditt svar blev ”nej”, fråga dig själv den ena eller båda av följande frågor:
- Vad är jag rädd för ska inträffa om jag inte är olycklig i den här situationen?
- Vad tror jag att det skulle säga om mig om jag inte var olycklig över det där?
Exempel:
Om jag inte är arg på barnen när de inte lyssnar kanske jag aldrig gör något åt saken. Om jag inte var rädd för att vara utan pengar kanske jag inte skulle klara att tjäna mer eller spendera mindre. Om jag inte hatade mitt jobb skulle jag kanske aldrig lämna det.
4. Vad du än kommer fram till, försök att lyfta fram de positiva intentionerna bakom. – det vill säga de väldigt ”goda orsakerna” du har för att bli och förbli olycklig.
Exempel:
Jag blir arg på mina barn för att ge mig själv mod att konfrontera dem med deras beteende. När det gäller pengar skrämmer jag mig själv så att jag ska göra något åt min situation.
5. Slutligen: föreställ dig att du känner dig lugn och harmonisk med dig själv och hanterar situationen smidigt och bra. Tänk ut tre bra sätt att genomföra det du vill utan att använda negativa känslor eller beteenden.
Exempel:
Jag skulle kunna sitta ner och prata i lugn och ro med mina barn, de skulle kanske lyssna på mig om jag inte skrek åt dem hela tiden.
Jag kan skriva ner vad som är riktigt viktigt för mig att de förstår, och att de sedan skriver under när de förstår och håller med om det.
Jag kunde göra det till en regel att jag berömmer dem öppet inför alla och kritiserar dem när vi är ensamma.
Ha roligt och kom ihåg det här:
Har du bestämt dig för att vara lycklig idag?
______________
Den här texten är hämtad och översatt från nyhetsbrevet Geniuscatalyst med tillåtelse och stor vänlighet av coachen Michael Neill (©2005. All Rights Reserved. Översättning Roberto Capotondi).